С “Лъвски скок” младите спортисти от училището за шампиони в Добрич почетоха Апостола на Свободата

Боксьор от Украйна и лекоатлетка спечелиха лъвския скок в спортното училище
На днешния ден (19 февруари) отбелязваме 146 години от гибелта на Васил Левски. По този случай в Спортно училище "Георги Раковски" - Добрич се проведе, превърналото се в традиция, състезание по дълъг скок в чест на Апостола на свободата. То се провежда за седма поредна година.

Николай Дяков - директор на Спортно училище „Г. Ст. Раковски”

„Неслучайно вече години наред на тази дата почитаме паметта на най-великия революционер за всички времена в България, човекът дал живота си за свободата на нашата мила родина. Именно Васил Левски по времето на участието си в Първата българска легия в Сърбия, под ръководството на нашия патрон Георги Стойков Раковски, спечелва съревнование по дълъг скок. Така, заради лъвския скок, който прави той получава името Левски. Всяка година на тази дата ние почитаме неговата светла памет с подобно съревнование”, заяви директорът на Спортно училище „Г. Ст. Раковски” – Николай Дяков.

Димитричка Григорова - учител по история и цивилизация припомни на учениците живота и делото на великия българин.

Участниците в лъвския скок имаха по три опита, след което бе оформено и класирането в трите възрастови категории – ученици до 8 клас, до 12 клас и момичета. Най-добрите бяха наградени с грамоти, купи и шоколади от директора на училището.

При девойките първа стана Александра Бекярова. Тя тренира лека атлетика в СКЛА „ Добруджа 99”, с треньори Николай Янков и Еманоела Янкова. На второ място се нареди гимнастичката Моника Георгиева, последвана от плувкинята Тана Николова на трето място.

При състезателите от 5 до 8 клас шампион стана Един Джеват – борба, последван от Ивелин Наташев – борба и Найден Норов – футбол и хандбал.

При момчетата от 9 до 12 клас „Лъвския скок” спечели Илля Шнап от Украйна, който учи в спортното училище в Добрич от началото на тази учебна година. Той скочи 5.10 метра. Второто и третото място заеха борците Ростислав Александров и Александър Димитров.

Връчена бе и една специална награда за най-атрактивен скок. Тя отиде при Васил Василев, който направи скок кълбо.

 

No Comments Yet.

Leave a comment