Спортното училище „Г. Ст. Раковски” ще отбележи тържествено 35-годишнината от своето създаване

Училището за шампиони в Добрич чества 35-годишнината от своето създаване с тържеството в Концертна зала Добрич (органова зала).
Събитието ще се проведе утре (25 април), от 10 часа. Учениците са подготвили специална празнична програма, с която ще поздравят всички присъстващи. Гимнастичките, с треньор Йовка Няголова, ще представят завладяващи съчетания, ще бъде показана и презентация, посветена на спорта и успехите на възпитаниците на училището, което вече 35 години ражда шампиони.

Директорът на СУ „Г. Ст. Раковски” Николай Дяков ще награди заслужили учители и спортни деятели, които са допринесли за славата на училището и целия град.

Спортното училище в Добрич е създадено през 1984 година със заповед на Министерство на образованието и науката. Още през първата учебна година са приети ученици в спортовете плуване, лека атлетика, спортна гимнастика, футбол, хандбал, волейбол, вдигане на тежести и колоездене. Само четири години след началото идва и първият голям успех - неколкократната Републиканска шампионка по плуване Невяна Митева се класира шеста в Олимпиадата в Сеул през 1988 година.

С много упоритост и воля възпитаниците на училището тръгват бързо към върховете на спорта Невяна Митева, Галин Георгиев, Юлиян Строгов и Пламен Паскалев участват в Олимпиадите, проведени в Сеул, през 1988, Барселона – през 1992г., Атланта - 1996г. и Сидни 2000 година.

През 2012 година боксьорката Стойка Петрова става пета на Олимпиадата в Лондон. Над 3500 са извоюваните медали от републикански и световни състезания. През последните пет години от Държавни и Европейски първенства са спечелени близо 535 медала, от които 102 златни, 139 сребърни и 294 бронзови. Водещи за училището по брой са спечелени медали са спортовете вдигане на тежести, бокс, борба и лека атлетика. От училището за шампиони в Добрич са тръгнали редица известни футболисти като Милен Петков, Галин Иванов и Светослав Петров, които облякоха националните фланелки на Българи.

Преди десетина години в спортното училище се завърна и хандбалът, който бързо донесе много престижни титли. В училището присъства и красотата на художествената гимнастика. Спортно училище „Г. Ст. Раковски” успешно се включи и в работата по международни програми като „Коменски”, „ Леонардо да Винчи” и „Еразъм+”, в който заедно с Испания, Португалия, Италия и Полша си партнират по проект „Нашата околна среда: Разпространение и споделяне на нашето културно наследство чрез ИКТ”.

Вече 35 години колективът на училището, административното ръководство, треньорите и учителите полагат непрекъснати грижи за развитието и напредъка на възпитаниците си, както в спорта, така и в получаването на необходимите знания за по-нататъшно реализиране.

Ръководството на СУ „Г. Ст. Раковски” кани всички свои бивши и настоящи възпитаници, както и всички обичащи спорта да споделят този тържествен момент.

No Comments Yet.

Leave a comment